# General Aptitude Interview Questions and Answers

**Ques:- A 260 meter long train crosses a 120 meter long wall in 19 seconds. What is the speed of the train?**

**Ques:- A train of length 150 m takes 40.5 seconds to cross a tunnel of length of 300 m. The speed of the train (in km/hr) is**

**Recent Answer**: :

Since the total train length passed the tunnel so the distance would be the length of train added to the tunnel legth

D=150+300=450 mt.

speed = distance/time

speed = 450/(40.5/3600)

speed =40,000 mt/sec

**Ques:- Two trains are moving in the same directions at 65 km/hr and 45 km/hr. The faster train crosses a man in slower train in 18 seconds. The length of the faster train is**

**Recent Answer**: :

Relative speed =65-45km/hr

Relative speed=20km/hr

Convert to m/s

S=20*5/18

S=5.555

Length of the faster train =5.55555*18seconds

=100meters

**Ques:- A man sees a train passing over a bridge 1 km long. The length of the train is half that of the bridge. If the train clears the bridge in 2 minutes, the speed of the train is**

**Recent Answer**: :

45 km/hr

**Ques:- A train 132 m long passes a telegraph pole in 6 seconds. Find the speed of the train**

**Recent Answer**: :

79.2

**Ques:- Two trains are coming from opposite directions with speeds of 75 km/hr and 100 km/hr on two parallel tracks. At some moment the distance between them is 100 km. After T hours, distance between them is again 100 km. T is equal to**

**Recent Answer**: :

1(1/7)hr

**Ques:- A train 240 m long passed a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long?**

**Recent Answer**: :

240-24

650-?

?=24*650/240

65SEC

**Ques:- A train 300 m long crossed a platform 900 m long in 1 minutes 12 seconds. The speed of the train (in km/hr) is**

**Recent Answer**: :

The Answer is c

**Ques:- If a 200 m long train crosses a platform of the same length as that of the train in 20 seconds, then the speed of the train is**

**Recent Answer**: :

3600 sec in 1 hr.. 1000 M in 1 km so to covert m/s to km /hr you multiply the value with (3000/1000) .. so 3000 divided by 1000 will give you 18/5 it’s like constant value.. to convert m/s to km/ hr we can use this 18/5.. hope you understand

**Ques:- A speed of 14 metres per second is the same as**

**Recent Answer**: :

let convert meter to kilometer by multiply 18/5 then answer be 14*(18/5)=50.4 km/s

**Ques:- A train of length 150 metres takes 40.5 seconds to cross a tunnel of length 300 metres. What is the speed of the train in km/hr?**

**Recent Answer**: :

1km = 1000m

Xkm = 300m

X=0.30km

1hr = 3,600s

X = 40.5s

0.01125hr

Therefore; 0.3km/0.1125hr= 26.6666=26.67km/hr

**Ques:- A train travelling at a speed of 90 km/hr, crosses a pole in 10 seconds. The length of the train is**

**Recent Answer**: :

Train speed 90 km /h

1st we have to change in m/s. then 90*5/18=25m/s

Then d=speed*time

=25*10=250m train length

**Ques:- The LCM of three different numbers is 120. Which of the following cannot be their HCF?**

**Recent Answer**: :

35 is not the factor of 120 so…35 is the answer

**Ques:- A train 100 meters long passes a platform 100 meters long in seconds. The speed of the train is**

**Recent Answer**: :

= 100 + 100 = 200 m

Time taken by train = 10 sec.

∵ Speed = Distance/Time

⇒ Speed of train = 200/10 = 20 m/sec.

∴ Speed of train = 20 × 18/5 = 72 kmph.

In question they left 10 seconds

**Ques:- The H.C.F of two numbers is 12 and their difference is 12. The numbers are**

**Recent Answer**: :

B

**Ques:- Two trains, one from Howrah to Patna and the other from Patna to Howrah, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is**

**Recent Answer**: :

4:3

A—–>B (first train)

B——>A(second train)

A/B=Srureroot((time to B)/(time to A))

**Ques:- Find the greatest number which will divide 25, 73 and 97 so as to leave the same remainder in each case.**

**Recent Answer**: :

required number =H.C.F of (73-25),(97-73) & (97-25)

=H.C.F of 48 , 24 and 72 = 4 (c)

**Ques:- Three different containers contain different quantities of mixture milk and water, whose measurements are 403 Kg, 434 Kg and 465 Kg. What biggest measure must be there to measure all the different quantities exactly?**

**Recent Answer**: :

31

cos

434-403=31

465-434=31

**Ques:- 21 mango trees, 42 apple trees and 56 orange trees have to be planted in rows such that each row contains the same number of tress of one variety only. Minimum number of rows in which the trees may be planted is**

**Recent Answer**: :

d

**Ques:- If the HCF of two numbers is 2 and their LCM is 70, then the numbers are**

**Recent Answer**: :

d

HCF= 2

LCM = 2*5*7 = 70

**Ques:- The HCF and LCM of two numbers are 18 and 3780 respectively. If one of them is 540, then the second one is**

**Recent Answer**: :

126

cos if one of the factor is given for hcf and lcm and multiply hcf and lcm and them divide it by the given factor

so 18*3780/540=18*7=126

**Ques:- A merchant has 140 litres, 260 litres, 320 litres of three kinds of oil. He wants to sell the oil by filling the three kinds separately in tins of equal volume. The volume of such a tin will be**

**Recent Answer**: :

20 litres

cos

140 280 320 liters oil are exactly fittable in 20 litred tin

**Ques:- The L.C.M. of 3, 2.7 and 0.09 is**

**Recent Answer**: :

27

**Ques:- The H.C.F. and L.C.M. of two numbers are 12 and 336 respectively. If one of the numbers is 84, the other is**

**Recent Answer**: :

12*336/84=48

**Ques:- A train 270 meters long is moving at a speed of 25 km/hr. It will cross a man coming from the opposite direction at a speed of 2 km per hour is**

**Recent Answer**: :

270/(27*1000)*3600=36

**Ques:- A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?**

**Recent Answer**: :

60*5/18*9=150

**Ques:- A train takes 9 sec to cross a pole. If the speed of the train is 48 kmph, then length of the train is**

**Recent Answer**: :

DISTANCE=TIME *SPEED

D=?

48*(5/18)=13.33m/s

D=9*13.333=120m

**Ques:- Two trains 240 metres and 270 metres in length are running towards each other on parallel lines, one at the rate of 60 kmph and another at 48 kmph. How much time will they take to cross each other?**

**Recent Answer**: :

17 secs

**Ques:- The time taken by a train 180 m long, travelling at 42 kmph, in pasing a person walking in the same direction at 6 kmph, will be**

**Recent Answer**: :

D = 180m

S = 42 – 6 = 36 * 5/18 = 10

T = D/S = 180/10

T = 18s

**Ques:- January 1, 1992 was Wednesday. What day of the week was January 1, 1993?**

**Recent Answer**: :

Friday

Recent Answer: Added by anjaneyulu On 2022-11-08 16:21:53:72 kmph