# Department for Transport Interview Questions, Process, and Tips

Ques:- In 3.5 Kg rod , there is 74% silver. If it is alloyed with a 0.5 Kg rod, the % of silver goes p to 84%. The percent of silver in 0.5 Kg rod?

In 3500 g rod contains 74% of silver = 3500 * 74/100 = 2590 g
Then 3500 g + 500 g of rod contains 84% of silver
Let x be the silver contained in 500 g of silver
(2590/3500 * 100) + (x/500 * 100) = 84
74 + x/5 = 84
(370 + x) /5 = 84
370 + x = 420
x = 50
Then the percentage of silver contained in 500 g of rod = 50/500 *100 =10%

Ques:- If a clerk can process 80 cheques in half an hour, how many cheques can she process in a seven and one half hour day?

1/2 Hr -> 80 Cheques
Per Hour -> 80 * 2 = 160
For 7 Hours -> 160 * 7 = 1120
For 7 1/2 Hour -> 1120 + 80 = 1200
clerk can process 1200 cheques in Sever & one half an hour day.

Ques:- What is the angle between the two hands of a clock when time is 8:30

180*2/3 = 60degree

Ques:- What kind of Ideal job you are looking for?

i am looking for a cyber security expert job

Ques:- Find the highest common factor of 36 and 84.
A. 4
B. 6
C. 8
D. 12

=36*84/ lcm
= 36 * 84 / (12 * 3 * 7 )
HCF= 12

Ques:- 15 men take 21 days of 8 hours each to do a piece of work. How many days of 6 hours each would 21 women take to do the same. If 3 women do as much work as 2 men?
Ques:- If you could use technology to do one thing, what would it be?
Ques:- My total life story
Ques:- Guantanamo is?
Ques:- Why do your percentage from 1st semester decreases till your 5th semester?
Ques:- Within the limits of your experience to-date, what has given you the greatest sense of accomplishment and why?
Ques:- How much experience do you have in BPO?
Ques:- Describe a complex problem you have solved or haven't solved?
Ques:- If the ticket sales s for a company increases 25% from standard sales to 60 tickets sold, then 60 – s =:

125% of s = 60
=> 1.25s = 60
=> s = 60*4/5
=> s = 48

60 – s = 60 – 48 = 12

Ques:- A number of cats got together and decided to kill between them 999919 mice. Every cat killed an equal number of mice. Each cat killed more mice than there were cats. How many cats do you think there were ?

999,919 = 991 × 1,009

Number of cats= 991
Number of mice killed by each cat=1,009

Ques:- Reason for Joining the organization.
Ques:- A=> B means

if A is true B has to be true

Ques:- In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II.
1. Statements :
No bat is ball. No ball is wicket.
Conclusions :
I. No bat is wicket.
II. All wickets are bats.
A. if only conclusion I follows
B. if only conclusion II follows
C. if either conclusion I or II follows
D. if neither conclusion I nor II follows
E. if both conclusions I and II follow
Ques:- Frank is 15 years younger then John. In 5 years John will be twice as old as Frank. How old will Frank be in four years?

19

Ques:- Exploring capability to manage multiple projects and provide recommendations
Ques:- What is your dream company?
Ques:- . The oldest large scale industry of India is:(1) Iron and Steel(2) Jute(3) Cotton(4) Paper

Iron and steel

Ques:- Do you take yourself to be successful?
Ques:- Some boys are sitting in a row. P is sitting fourteenth from the left and Q is seventh from the right. If there are four boys between P and Q, how many boys are there in the row ?
Ques:- Why should we select you, why not others ?
Ques:- Who is Amicus Curiae?
Ques:- A building with height D shadows up to G. A Neighbour building with what height shadows C feet.