# Saksoft Ltd Interview Questions, Process, and Tips

Ques:- In a class of 60 students, the number of boys and girls participating in the annual sports is in the ratio 3 : 2 respectively. The number of girls not participating in the sports is 5 more than the number of boys not participating in the sports. If the number of boys participating in the sports is 15, then how many girls are there in the class? (1) Data inadequate (2) 20 (3) 25 (4) 30 (5) None of these

let no. of boys not participating be x
then the no. of girls not participating = x+5
no. of boys : girls participating = 3:2
given no.of boys participating = 15
therefore, the ratio is now 15:y(say)
then 3:2 = 15 : x
on solving 3/2 =15/y ie.., 3y =30 we get y =10
hence no. of girls participating =10
therefore total no of students paricipating = 15+10=25
total no of students in class =60 given
hence no. of students not participating = 60-25=35
therefore x+(x+5)=35
2x=30
x=15
therfore no of girls not participating =15+5=20
therefore total no of girls in class = no of girls
participating + no of girls not participating
=10+20

Ques:- Do you think you are u fit for this job
Ques:- What are some of the things on your job you feel you have done particularly well or in which you have achieved the greatest success? Why do you feel this way?
Ques:- What would you want to achieve in your first year on the job?
Ques:- Why were you fired from last organisation?
Ques:- What is severity and priority?its differnce
Ques:- Which one of the following is a prime number?
A. 143
B. 221
C. 343
D. 823
Ques:- Present ages of Sameer and Anand are in the ratio of 5:4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11:9 respectively. What is Anand’s present age in years?
Ques:- The product of two numbers is 1320 and their HCF is 6. The LCM of the numbers is
A. 220
B. 1314
C. 1326
D. 7920

Product of two numbers = 1320
HCF = 6
LCM = x
Formula:
Product of two numbers =(HCF *LCM)
1320=(6*x)
x=1320/6
x=220
LCM Of the numbers is220

Ques:- Two trains each 250 m in length are running on the same parallel lines in opposite directions with the speed of 80 kmph and 70 kmph respectively. In what time will they cross each other completely?

12 sec

Ques:- Give us an example in which you demonstrated leadership in the face of adversity?
Ques:- My family background.
Ques:- Who is the information and technology minister of tamilnadu
Ques:- Why Shall we hire you or why you are perfect for this job?
Ques:- Ratio between two numbers is 3: 4 and their sum is 420. What is the smaller number?

3:4
3x:4x
3x+4x=420
7x=420
x=60

smaller number=3(60)=180.

Ques:- You have not done your PG yet. This is not a drawback, but donâ€™t you think you should get a PG degree asap?
Ques:- If the annual rate of simple interest increases from 10% to 12.5%, a man’s yearly income increases by Rs. 1250. His principal in Rs. is?
Ques:- The numbers 1, 3, 5, ….., 25 are multiplied together. The number of zeros at the right end of the product is
A. Four
B. Three
C. Two
D. Zero

0

Ques:- There is a pond of irregular shape and size. Suggest a method to find the volume of water in the pond.
Ques:- You have 2 candles of equal size and a lighter. The candles can burn 1 hour each. You have to measure 90 minutes with these candles. There is no scale or clock?
Ques:- If suppose you are selected in IBM with a package of 2.11 lacs p.a then suddenly you get an offer from other company with a package of 3 lacs for the same post. Then what will you do and which company will you prefer?
Ques:- There are 1997 doors in a auditorium and as many as people as the no of doors open enter the auditorium .A door was closed and as many as people as no of doors open leave the auditorium . the process was repeated till the no of doors is equal to1.find the total no of peoples enter the auditorium?

1997

Ques:- Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.
Ques:- If they ask tell about yourself, from where i have to start. Give an answer with an example?
Ques:- Present ages of X and Y are in the ratio 5:6 respectively. Seven years hence this ratio will become 6:7 respectively. What is X’s present age in years?

the ratio of present age of x:y is 5:6
And,we have to find the present age of x.
so,the present age of X is definitely will be multiple of 5.
X=35

Ques:- Are you willing to relocate or travel?
Ques:- A man takes twice as long to row a distance against the stream as to row the same distance in favour of the stream. The ratio of the speed of the boat (in still water) and the stream is:
Ques:- 6 cats kill 6 rats in 6 minutes .how many cats will be needed to kill 100 rats in 50 minutes?

one cat kill one rat six minutes
so 1 cat kill 100 rat willbe needed 6*100=600minutes
then 100 rates kill 50minutes means then 600/50=12